EEN GESPREK MET MEESTER-ONDERNEMER CHARLOTTE VANDECASSERIE

Een vliegende start als Meester-ondernemer

Charlotte Vandecassiere was nog maar net afgestudeerd aan de VUB toen ze twee jaar geleden bij Novius aan de slag kon als stagiair. “Als afstudeerrichting koos ik voor burgerlijk procesrecht. Ik had dus nog geen achtergrond in vennootschapsrecht of fiscaliteit, maar ik had een eindwerk gemaakt over bestuurdersaansprakelijkheid, getoetst aan het gemeen verbintenissenrecht. Die interesse zal wellicht mee bepaald hebben dat ik bij Novius mocht beginnen”, licht Charlotte toe.

terug

Charlotte maakt deel uit van het team ondernemingsrecht en houdt zich bij Novius vooral bezig met procedurerecht. “Ik ga naar de rechtbank, stel de conclusies op en werk rond procesvoering. Ik kan hier dus echt doen wat ik leuk vind. Elke zaak is anders en dat houdt het boeiend”.

In Dworp, waar Charlotte op een kwartiertje van het kantoor in Sint-Pieters-Leeuw woont, is Novius een begrip. “Mijn ouders hebben een restaurant en kenden Novius als het beste advocatenkantoor in de regio. De kans om zo dicht bij huis in zo’n kantoor te beginnen, heb ik dus met beide handen gegrepen”.

 

Altijd begeleid, nooit betutteld

Naast de begeleiding, die typisch is voor Novius, krijgt Charlotte ook behoorlijk wat vrijheid. “Wanneer we een dossier besproken hebben, krijg ik de kans het in handen te nemen en er mijn eigen invulling aan te geven. Ik kan altijd met mijn vragen bij de partners terecht. Maar ook de andere medewerkers van het team staan steeds met raad en daad voor me klaar.

Preventieve aanpak loont voor ondernemers

Dat Novius het principe ‘beter voorkomen dan genezen’ hanteert is voor Charlotte een sterke meerwaarde. “We proberen steeds te onderhandelen en naar oplossingen te zoeken. Je merkt duidelijk dat ondernemers hier rationeel in zijn en die aanpak weten te waarderen. Ze nemen het minder persoonlijk, wat bij natuurlijke personen toch vaak gevoeliger ligt. Zo kunnen we er vaak voor zorgen dat een samenwerking naderhand nog mogelijk blijkt. Bovendien is procederen een dure aangelegenheid, die je goed moet kunnen verantwoorden.”

Verder studeren in vennootschapsrecht

Wat de toekomst verder brengt? “Ik sluit een bijkomende studie vennootschapsrecht niet uit, aangezien dat in het verlengde ligt van wat ik hier doe. Ook met projectontwikkeling krijg ik hier vaak te maken dus dat is ook een optie”. Als het aan Charlotte ligt, dan blijft ze in elk geval graag bij Novius werken. “Voor mij is het niet alleen een sterke leerschool maar ook een uitstekende begeleider”.

 

Ook Meester-ondernemer worden? Vraag naar onze groeiprogramma's

Wij steunen diverse initiatieven om bij te dragen tot een betere wereld.
Lees meer over onze inzet.