Een gesprek met Meester-ondernemer Charlotte De Vroede

Op weg naar een carrière als Meester-ondernemer

Wie denkt aan een carrière als jurist of advocaat haalt zich soms taferelen à la “Suits” voor de geest. Politieke spelletjes, lange dagen, korte nachten,… Van een work-life-balance is nauwelijks sprake. Niks van dat bij Novius. Ambitieus zijn, slim werken voor elke klant, successen behalen en voldoende tijd voor je persoonlijke ontwikkeling gaan er hand in hand. Charlotte De Vroede rondt binnenkort haar eerste jaar van haar driejarige stage af bij Novius. Het perfecte moment om terug te blikken.

terug

Een stageplek verzilveren

“Na mijn studies economisch recht zocht ik naar kantoren die bezig zijn met ondernemingsrecht,” steekt Charlotte van wal. “Ik had al veel over Novius gehoord. Dat je er heel veel kon bijleren en er enorm veel goede advocaten werken die gespecialiseerd zijn in ondernemingsrecht. Het leek me de perfecte plek om aan mijn carrière als advocaat te beginnen.”

Het sollicitatieproces bij Novius verliep heel vlot voor Charlotte. Nadat ze haar CV stuurde, kreeg ze een uitnodiging voor een gesprek en niet veel later kreeg ze goed nieuws. Ze mocht starten als stagiaire bij Novius. “Het moeilijkste van het ganse proces ligt eigenlijk bij je eigen administratie." 

Van zodra je stagiaire wil worden, moet je je statuut als zelfstandige in orde brengen. Maar dat brengt je ook meteen bij de bron: je voelt zelf wat het is om ondernemer te zijn.

Een stageplek voor ambitieuze advocaten

Getuige daarvan is het enthousiasme waarmee stagiaire Charlotte vertelt over haar eerste jaar bij Novius. “Ja, je wordt bij Novius vanaf dag 1 uitgedaagd om dossiers van A tot Z mee te volgen. Maar je staat ook heel dicht bij de partners. De drempel om vragen te stellen is daardoor zeer klein. Het voelt in het begin wel aan alsof je in de oceaan wordt geworpen maar de reddingsboeien liggen voor het grijpen. Je leert jezelf snel goed kennen, je sterke punten en verbeterpunten. Een fantastisch traject tot nog toe.”

Het leven van een stagiair-advocaat bij Novius is heel verscheiden. Elke dag is anders dankzij de verschillende dossiers en het feit dat stagiairs meteen mee mogen naar de rechtbank en cliënten kunnen ontmoeten. Charlotte herinnert haar eerste dagen als volgt: “Het was voor mij enorm verrijkend om alles wat ik tijdens mijn studies gezien had, meteen in de praktijk toe te passen. Het stelt je volledige kennis op de proef. Tijdens onze studies blijft alles vaak in vakjes. In de praktijk is dat helemaal niet zo en kan je niet anders dan alles wat je weet met elkaar verbinden.”

Begeleid door Meester-ondernemers

Naast een brochure en een handboek over Novius en de manier van werken, kreeg Charlotte ook een stagemeester toegewezen. Michaël Boudry begeleidt haar binnen het kader van de dossiers maar ook daarbuiten. Bovendien merkt Charlotte dat elke collega bij Novius klaar staat met raad en inzichten. “Als stagiair bij Novius hoef je helemaal niet te wachten tot je een dossier wordt toegewezen. Ze hebben veel liever dat je zelf aangeeft welke dossiers je aanspreken en binnen dat dossier initiatief neemt.”

Elke advocaat bij Novius heeft zijn eigen specialisatie. Grofweg verdeeld in experten in ondernemingsrecht en experten in fiscaliteit. Charlotte: “Voor elk dossier waarop je als stagiair werkt, klop je aan bij de expert. Die staat je bij met antwoorden op je vragen zonder het ganse pad voor je te effenen. Zo blijf je steeds de verantwoordelijkheid nemen in het dossier waarop je werkt, zonder dat je het gevoel hebt dat je informatie mist. Een heel fijne manier van werken.”

Meer dan dossiervreten

Advocaat worden, draait zeker om je vastbijten in dossiers, die tot in het detail uitpluizen en strategieën bedenken in het voordeel van de cliënt. Maar het betekent ook expert zijn en blijven in je niche. “Elke vrijdag is er kantoorvergadering. We bespreken dan de agenda van de komende twee weken. Vaak met een stukje taart en een leuke babbel achteraf,” vertelt Charlotte.

Die informele sfeer is heel belangrijk volgens haar omdat je zo heel veel bespreekbaar houdt. “Je leert je collega’s beter kennen en dat zorgt voor een nog efficiëntere samenwerking.” Elke maandag delen de meester-ondernemers hun kennis met elkaar in interne werkgroepen. Zelf zit Charlotte in het team ondernemingsrecht. “Die teams geven je een platform om je ambitie en strategisch denkvermogen te tonen. We bespreken er juridische actualiteit, wat we leerden tijdens het onderzoeken van dossiers of grote vragen waarop we zijn gestoten. Door kennis te delen versterken we elkaar en kunnen we onze klanten beter van dienst zijn.”

Een waardevolle leerschool

Charlotte blikt terug op haar eerste jaar bij Novius: “Als stagiaire bij Novius word je klaargestoomd als meester-ondernemer. Je weet in het begin zo weinig over zoveel dingen maar toch moet je presteren. Het is een uitdaging om veel zelf uit te zoeken maar het is zo dat je het snelste leert. Anderzijds weet je dat je voor elke vraag bij een meester-ondernemer van Novius terecht kan. Zeker als ze merken dat je zelf proactief met oplossingen op de proppen komt.”

Op de vraag wat haar het meest heeft verrast tijdens haar eerste jaar stage, antwoordt Charlotte “de gebruiken van de rechtbank”. Ze verduidelijkt haar antwoord: “Tijdens onze studies zie je situaties zoals het zou moeten zijn. Bij Novius kom je volledig los van de theorie. Je denkt actief mee, economisch en strategisch. Er is geen handleiding, er is enkel een dossier. Je moet telkens een stapje vooruit denken en dan pas handelen. Zoals een meester-ondernemer dus. Dat betekent soms ook het recht op een creatieve manier hanteren om oplossingen te vinden in het voordeel van je cliënt.”

De toekomst van Charlotte

Dat ze bij Novius zal blijven, staat voor Charlotte als een paal boven water. “Ik werk hier aan zoveel interessante en veelzijdige dossiers. Plus, de werksfeer is fantastisch. Je krijgt hier zoveel kansen om te groeien als advocaat en als persoon. De mogelijkheden om na je stage senior-medewerker of zelfs partner te worden, spreken me ook enorm aan. Ik blijf dus zeker nog even bij Novius. Met veel plezier zelfs!”

Ook Meester-ondernemer worden?

Vraag naar onze groeiprogramma's

Wij steunen diverse initiatieven om bij te dragen tot een betere wereld.
Lees meer over onze inzet.